Mevrouw Van Dam zit tegenover je. Ze heeft net te horen gekregen dat ze een oogziekte heeft en dat de kans groot is dat haar zicht achteruitgaat. Je geeft uitleg over de ziekte en doet voor hoe mevrouw haar ogen moet druppelen. Natuurlijk heb je aandacht voor haar vragen, angsten en zorgen, maar helaas is ook jouw tijd beperkt. Gelukkig kan mevrouw Van Dam terecht bij de Oogvereniging. Bij ons vindt ze betrouwbare informatie, een luisterend oor en ontmoet ze, als ze dat wil, andere patiënten.
Samen kom je verder
Ritsert Jansen (61) is vrijwilliger bij het Contactnetwerk Ziekenhuizen van de Oogvereniging. Niet over ons, maar samen met ons, is zijn devies. Regelmatig spreekt hij met oogartsen, maar ook met andere oogzorgprofessionals zoals optometristen, orthoptisten, toa’s en oogverpleegkundigen. Hij merkt dat patiënten en professionals hetzelfde willen: de beste zorg voor de patiënt. Ritsert legt uit: “Een professional kent als geen ander de medische kant en geeft op dat gebied goede voorlichting. De patiënt vraagt zich echter af: wat betekent deze diagnose nu voor mij en hoe moet ik hiermee verder in het leven? Als zorgprofessionals en patiënten de handen ineenslaan en samen voorlichting geven hebben we een win-winsituatie.”
Wachtkamerscherm en Oogdag
“In het UMCG (Groningen) werken oogpatiënten en zorgprofessionals al goed samen,” aldus Ritsert. “Op de wachtkamerschermen staat informatie over de Ooglijn. Patiënten kunnen een Ooglijnkaartje meenemen tijdens het speciale revalidatiespreekuur. Handig voor hen en gemakkelijk voor de zorgprofessionals. Verder zijn we heel blij dat oogartsen en andere medewerkers van de oogpoli aanwezig zijn tijdens onze tweejaarlijkse Oogdag. Een mooie uitwisseling tussen patiënten en zorgmedewerkers! Ten slotte mochten wij een presentatie geven voor het zorgpersoneel op de oogpoli, de niet-oogartsen. We kregen veel enthousiaste reacties!”
Informatie en onderling contact
Bij de Oogvereniging kunnen je patiënten aankloppen voor onafhankelijke informatie over de oogaandoening, maar ook, en vooral, over het leven met die aandoening. Ze kunnen de Ooglijn bellen voor een vertrouwelijk gesprek of onze website raadplegen. Daarnaast heeft de Oogvereniging diverse patiëntengroepen die onderling fysiek en online contact mogelijk maken. Zo is er een groep voor mensen met glaucoom, met uveitis en met hoge myopie. En ervaring leert dat het heel steunend kan zijn mensen te spreken die in hetzelfde schuitje zitten. Aarzel dus niet en wijs je patiënt op de Oogvereniging!
Ooglijn: 030-2945444